Internetin alkuperä

Author: | Posted in Teknologia No comments

ARPANET oli olemassa ennen Internetiä.

Advanced Scientific Projects Agency, armeijan osasto, joka tunnetaan kunnianhimoisten tutkimusprojektien rahoittamisesta ilman välitöntä kaupallista tai sotilaallista käyttöä, rahoitti ARPANETiä, nykyaikaisen Internetin esi-isä. Aluksi verkosto vain yhdisti Utahin yliopiston kolmeen Kalifornian tutkimuskeskukseen. ARPANET oli esittely pakettivälityksestä, tuolloin uudesta tekniikasta, joka jakaa tiedot pieniin “paketteihin” tehokkaan tiedonsiirron varmistamiseksi verkon yli. Se palveli myös käytännöllisempää tarkoitusta: kalliiden laskentaresurssien parempaa käyttöä. Tietojenkäsittelytieteilijät käyttivät joskus ARPA-rahoja tietokoneiden ostamiseen, ja virasto uskoi, että ARPANET helpottaisi laitosten jakamista näiden kalliiden resurssien kanssa. Telnet, jonka avulla yhden ARPANET-sivuston tutkija pystyi kirjautumaan toisen ARPANET-sivuston tietokoneeseen, oli yksi alkuperäisistä ARPANET-sovelluksista.

ARPANET laajenee vuonna 1970.

ARPANET oli kasvanut 13 solmuun vuoden 1970 loppuun mennessä, mukaan lukien itärannikon koulut, kuten Harvard ja MIT. Bolt, Beranek ja Newman (BBN), suunnittelukonsulttiyritys, joka suoritti ARPANETin perustamiseen tarvittavat suunnittelutyöt, oli yksi ensimmäisistä solmuista. Jokaiseen ARPANET-sivustoon asennettiin rajapinnan viestiprosessori. Tämän päivän rahalla nämä maksaisivat 82 200 dollaria eli puoli miljoonaa dollaria.

ARPANET tulee kansainväliseksi vuonna 1973.

ARPANET tuli kansainväliseksi vuonna 1973 satelliittiyhteydellä, joka yhdisti Norjan ja Lontoon muihin Yhdysvaltojen solmukohtiin. Havaiji liittyi verkkoon myös satelliitin kautta. Verkossa oli tässä vaiheessa noin 40 solmua. ARPANET-sovellukset alkoivat kehittyä. Ray Tomlinson, BBN:n insinööri, keksi sähköpostin vuonna 1971 sekä @-symbolin käytön sähköpostiosoitteissa. ARPANET-käyttäjät voivat lähettää tiedostoja toisilleen File Transfer Protocol -protokollan kautta, joka on edelleen käytössä.

ARPANET-yhteisö laajenee vuonna 1982.

ARPANET jäi suurimmaksi osaksi Yhdysvaltoihin, kun se saavutti toisen vuosikymmenen. Solmujen määrä kasvoi hitaasti, koska akateemiset laitokset turvautuivat liittovaltion rahoitukseen liittyäkseen verkostoon. Verkossa oli vain noin 100 solmua vuoteen 1982 mennessä. Tämä kuitenkin riitti ylläpitämään kukoistavaa verkkoyhteisöä. ARPANET antoi tietotekniikan tutkijoille, joilla oli pääsy verkkoon, kommunikoida kauan ennen Facebookia ja Twitteriä. Vuonna 1980 luotiin Usenet, uusi ilmoitustaulujärjestelmä, ja siitä tuli välittömästi suosittu. Käyttäjät voivat jakaa ohjelmointitekniikoita, reseptejä, vitsejä, tieteiskirjallisia mielipiteitä ja paljon muuta Usenetissä, joka oli järjestetty aiheittain.

ARPANET nimettiin uudelleen Internetiksi vuonna 1984.

Alun perin armeija vastasi koko ARPANETista. Verkko-operaattorit tiesivät kuitenkin, että jos keskitetty verkko jatkaa kasvuaan, siitä tulee hallitsematon. He valitsivat verkon uudelleenjärjestelyn hajautetuksi “verkkojen verkostoksi”. Tämän konseptin mukaisesti eri ryhmät hallitsevat eri verkkoja, mutta kaikki verkot kykenisivät kommunikoimaan yhteisten standardien avulla, mikä tuottaisi yhden “internetin”. Tämän mahdollistamiseksi armeija palkkasi tietokoneasiantuntijat Robert Kahnin ja Vint Cerfin luomaan uusia verkkoprotokollia. TCP/IP on seurausta tästä yhteistyöstä. Nämä spesifikaatiot määrittelivät Internetin kautta lähetettyjen datapakettien perusmuodon. ARPANET siirtyi TCP/IP:hen 1. tammikuuta 1983, mikä merkitsi modernin Internetin alkua. Käyttäjän näkökulmasta TCP/IP:hen siirtymisellä ei ollut juurikaan vaikutusta; sovellukset, kuten sähköposti ja Telnet, jatkoivat toimintaansa entiseen tapaan. Pienentämällä uusien verkkojen tulon esteitä uusi standardi loi kuitenkin polun huomattavasti nopeammalle verkon kasvulle. CSNET, jota National Science Foundation tuki tietojenkäsittelytieteen osastojen yhdistämiseksi eri puolilla maata, oli yksi ensimmäisistä uusista verkoista, jotka liittyivät uuteen Internetiin. Tämä kartta kuvaa niiden ARPANET- ja CSNET-solmujen sijainnit (nimillä “Phonenet”), jotka kommunikoivat TCP/IP:llä vuoden 1983 jälkeen. ARPANET oli yksi monista verkoista, jotka muodostivat Internetin, kun se deaktivoitiin vuonna 1990. Yli 40 000 erillistä verkkoa verkot muodostavat nykyään Internetin. Cerfin ja Kahnin 1970-luvulla käyttöönottamia TCP/IP-standardeja käytetään edelleen näiden verkkojen yhdistämiseen.