Kun kaikki halutut tiedot on syötetty paikkatietojärjestelmään, ne voidaan yhdistää tuottamaan monenlaisia ​​yksittäisiä karttoja riippuen siitä, mitkä tietokerrokset sisältyvät. Yksi GIS -tekniikan yleisimmistä käyttötavoista on verrata luonnon ominaisuuksia ihmisen toimintaan.

Esimerkiksi paikkatietokartat voivat näyttää, mitä ihmisen tekemät ominaisuudet ovat lähellä tiettyjä luonnonpiirteitä, kuten mitä asuntoja ja yrityksiä on tulville alttiilla alueilla.

GIS -tekniikan avulla käyttäjät voivat myös “kaivaa syvälle” tietyllä alueella monenlaisilla tiedoilla. Yhden kaupungin tai naapuruston kartat voivat yhdistää tietoja, kuten keskitulot, kirjojen myynnin tai äänestystavat. Mikä tahansa GIS -tietokerros voidaan lisätä tai vähentää samaan karttaan.

GIS -karttoja voidaan käyttää näyttämään tietoja numeroista ja tiheydestä. Esimerkiksi GIS voi näyttää, kuinka monta lääkäriä on naapurustossa verrattuna alueen väestöön.

GIS -tekniikan avulla tutkijat voivat myös tarkastella muutosta ajan myötä. He voivat käyttää satelliittitietoja tutkiakseen aiheita, kuten jääpeitteen etenemistä ja vetäytymistä napa -alueilla ja miten tämä kattavuus on muuttunut ajan myötä. Poliisilaitos voi tutkia rikostietojen muutoksia selvittääkseen, mihin virkamiehiä määrätä.

Yksi tärkeä aikapohjaisen paikkatietotekniikan käyttö käsittää aikaviivakuvan luomisen, joka näyttää prosesseja, jotka tapahtuvat suurilla alueilla ja pitkiä aikoja. Esimerkiksi tiedot, jotka osoittavat nesteen liikkumista valtameressä tai ilmavirroissa, auttavat tutkijoita ymmärtämään paremmin, miten kosteus ja lämpöenergia liikkuvat ympäri maailmaa.

GIS -tekniikan avulla käyttäjät voivat toisinaan saada lisätietoja kartan tietyistä alueista. Henkilö voi osoittaa digitaalisen kartan pisteeseen löytääkseen muita tietoja paikkatietojärjestelmään kyseisestä paikasta. Käyttäjä voi esimerkiksi napsauttaa koulua selvittääkseen, kuinka monta oppilasta on ilmoittautunut, kuinka monta oppilasta on opettajaa kohden tai mitä urheilumahdollisuuksia koulussa on.

GIS-järjestelmiä käytetään usein kolmiulotteisten kuvien tuottamiseen. Tästä on hyötyä esimerkiksi geologille, jotka tutkivat maanjäristyksen vikoja.

GIS -tekniikka tekee karttojen päivittämisestä paljon helpompaa kuin manuaalisesti luotujen karttojen päivittäminen. Päivitetyt tiedot voidaan yksinkertaisesti lisätä olemassa olevaan GIS -ohjelmaan. Uusi kartta voidaan sitten tulostaa tai näyttää näytöllä. Tämä ohittaa perinteisen kartan piirtämisprosessin, joka voi olla aikaa vievää ja kallista.

GIS -työt

Monilla eri aloilla työskentelevät ihmiset käyttävät GIS -tekniikkaa. GIS -tekniikkaa voidaan käyttää tieteellisiin tutkimuksiin, resurssienhallintaan ja kehityssuunnitteluun.

Monet vähittäiskaupan yritykset käyttävät paikkatietoa auttaakseen heitä määrittämään, mistä uusi kauppa löytyy. Markkinointiyritykset käyttävät GIS -järjestelmää päättääkseen, kenelle markkinoida kauppoja ja ravintoloita ja missä tämän markkinoinnin pitäisi olla.

Tutkijat käyttävät paikkatietoa vertaamaan väestötilastoja resursseihin, kuten juomaveteen. Biologit käyttävät GIS: ää eläinten muuttoliikkeiden seuraamiseen.

Kaupungin, osavaltion tai liittovaltion virkamiehet käyttävät paikkatietoa suunnitellakseen vastaustaan ​​luonnonkatastrofin, kuten maanjäristyksen tai hirmumyrskyn, tapauksessa. GIS -kartat voivat näyttää näille virkamiehille, mitkä asuinalueet ovat eniten vaarassa, mistä hätäsuojat sijaitsevat ja mitä reittejä ihmisten tulisi kulkea turvallisuuden saavuttamiseksi.

Insinöörit käyttävät GIS -tekniikkaa tukemalla käyttämiemme puhelimien viestintäverkkojen suunnittelua, toteutusta ja hallintaa sekä Internet -yhteyden edellyttämää infrastruktuuria. Muut insinöörit voivat käyttää paikkatietoa tieverkkojen ja kuljetusinfrastruktuurin kehittämiseen.

GIS -tekniikan avulla analysoitaville tiedoille ei ole rajoituksia.

Mitä voimme tehdä GIS: llä?

Paikkatietojärjestelmää voidaan käyttää työkaluna sekä ongelmanratkaisu- että päätöksentekoprosesseissa sekä tietojen visualisoinnissa tilaympäristössä. Paikkatietoja voidaan analysoida, jotta voidaan määrittää (1) ominaisuuksien sijainti ja suhteet muihin ominaisuuksiin, (2) missä on eniten ja/tai vähiten jotakin ominaisuutta, (3) ominaisuuksien tiheys tietyssä tilassa, (4) mitä mielenkiintoisella alueella (AOI) tapahtuu, (5) mitä tapahtuu jonkin ominaisuuden tai ilmiön lähellä ja (6) ja miten tietty alue on muuttunut ajan myötä (ja millä tavalla).

Kartoitetaan, missä asiat ovat.

Voimme kartoittaa reaalimaailman ominaisuuksien spatiaalisen sijainnin ja visualisoida niiden väliset spatiaaliset suhteet. Esimerkki: alla näet kartan frac -hiekkakaivosten sijainneista ja hiekkakivialueista Wisconsinissa. Voimme nähdä visuaalisia malleja datassa määrittämällä, että murtumaton kaivostoiminta tapahtuu alueella, jolla on tietyntyyppinen geologia.