Verkkoarkkitehtuurin elementit

Author: | Posted in Teknologia No comments

Termi verkkoarkkitehtuuri viittaa suunnitelmaan, johon fyysinen verkko on rakennettu. Verkkoa suunniteltaessa tämä suunnitelma on otettava huomioon huolellisesti. Seuraavassa on verkkoarkkitehtuurin peruselementit.

Verkkoarkkitehtuurissa on neljä peruselementtiä, jotka on otettava huomioon verkkoa suunniteltaessa. Jokainen näistä on suunniteltava verkkoa suunniteltaessa. Nämä elementit on kuvattu alla:


1. Vikasietoisuus:

Keskimääräinen vikasietoisuus on varmistaa, että verkko toimii oikein myös vikatilanteessa. Vikoja voi esiintyä monissa eri paikoissa verkossa, kuten kaapeleissa, reitittimissä, kytkimissä tai palvelimissa.

Vikasietoisuuden pääidea on luoda kopiot yllä oleville komponenteille, jotta jos jokaisessa tapahtuu virhe, vaihtoehtoja on ja verkko toimii edelleen. Se on suosittu komponentti Internet-arkkitehtisuunnittelussa.

2. Skaalautuvuus:

Skaalautuvuuden tarkoituksena on varmistaa, että verkko voi kasvaa tulevaisuudessa muuttamatta suunnittelua. Siksi verkonvalvoja voi lisätä verkkoon enemmän käyttäjiä tai lisätä jopa kokonaisen aliverkon rakentamatta alkuperäistä verkkoa. Tämä elementti on erittäin tärkeä Internetissä, koska kaikki näkevät, että Internet kehittyy jatkuvasti ja lisää käyttäjiä päivittäin.

3. Palvelun laatu (QOS):

QOS on myös tärkeä näkökohta missä tahansa verkossa, erityisesti Internetissä. QOS antaa järjestelmänvalvojille mahdollisuuden luokitella verkon suorittamat palvelut ylemmästä alempaan. Siten verkko toimii eri tavalla käyttäjältä toiselle lähettämiensä tietojen tai käyttäjän tyypin mukaan.

Jotkut käyttäjät lähettävät puhetta verkon kautta puhelun aikana, kun taas toiset lähettävät säännöllisiä tietoja, kuten tiedostoja ja sähköposteja. Jokainen näistä palveluista edellyttää eri verkon tai palveluluokan käyttöä. Ääni ja video on asetettava etusijalle, kun taas tiedostojen ja sähköpostin prioriteetti. Tämä johtuu siitä, että ääni ja video ovat herkkiä viiveille ja ne on lähetettävä mahdollisimman pian.

4. Turvallisuus:

Kun lähetetään arkaluontoisia tietoja verkkojen, kuten Internetin, kautta, turvallisuus on usein tärkeä näkökohta. Tämä johtuu siitä, että välitettävät tiedot voivat olla arkaluonteisia tai yksityisiä. Tämä saavutetaan salaamalla data siten, että mikään ei voi lukea muuta kuin kohde. Internetissä hypertekstin siirtoprotokollaksi kutsuttu protokolla on turvallinen käyttää tähän tarkoitukseen.

Arkaluonteiset tiedot voivat olla suojattavia salasanoja tai luottokorttinumeroita. Myös palvelimeen kirjauduttaessa käyttäjän tunnistetiedot on määritettävä ensin palvelimella. Tätä kutsutaan todennukseksi ja se on toinen turvallisuuden osa. Molemmat ovat erittäin tärkeitä näkökohtia, joita käytetään Internet-protokollassa. Huomaa, että Internet on avoin verkko ja turvallisuus on erittäin tärkeää osana sen arkkitehtuuria.